Moi - Gursli

Turen er i lett kupert terreng og starter ved Lundheim Folkehøgskole.

Om løypa

Fra Lundheim Folkehøgskole går det et virvar av veier og stier mot Skåland. En av skogsbilveiene er merket med "Opplev Dalane" sine merker og kan følges helt til Gursli. Turen går gjennom gammel historie og mye kan oppleves på veien.

Opplevelser i nærheten av Moi sentrum

Noen få hundre meter sør for Moi sentrum ligger Lund kirke og prestegård. Selve prestegården er bygget i empirestil og daterer seg tilbake til 1776. Kirken er fra 1808. Dette området er ei perle, et utmerket startsted for mange kultur- og naturopplevelser i Moi sentrum.

I den gamle driftsbygningen på prestegården finner vi i dag Lund Bygdemuseum og Kulturbank. Med sine 8.000 gjenstander gir museet et godt innblikk i tidligere tiders hverdagsliv, både når det gjelder landbruk og industri. I tilknytning til museet finner vi også husmannsplassen "Haien". Husmannsplassen er et unikt frilufts- og kulturområde. I sommerhalvåret, fra midten av mai til oktober, har museet ulike arrangementer her på en del søndager; kunstutstillinger, temautstillinger, husflid, konserter o.a. Museet holder åpent, og det er mulig å kjøpe en kopp kaffe og noe godt å bite i. Kommer en utenom åpningstidene er området likevel et trivelig sted å ta seg en rast. Her er bord og benker om en vil sette seg ned. Like ved "Haien" ligger den kulturhistoriske frukthagen. Den er et klonarkiv organisert under Nordisk genbank.

I heia ovenfor "Haien" finner vi Moi sentrums friluftsområde nummer en; Lundskogen og Heia. Hit kan en spasere 10 - 15 minutter fra prestegården langs veien opp til Lundheim Folkehøgskole, eller kjøre bil. På Lundheim er det gode parkeringsmuligheter og informasjonstavle.

Like øst for prestegården går en koselig, liten gangsti nordover langs elva. Stien passerer flere gamle gravhauger fra jernalderen. Etter få minutters spasertur kommer en til en trivelig badeplass som egner seg godt både for store og små.

Tilkomst og parkering

Moi: Kjør av fra E39 i Moi og følg skilt til Lundheim Folkehøgskole.

Gursli: Følg Fv. 1 fra Moi sentrum. Parkeringsplass ved skilt til gruvene.