Hauge i Dalane - Nesvåg

Turen er middels krevende fra Rekefjord til Nesvåg og denne etappen tar 3 - 4 timer.

Om løypa

Fra Hauge følges merkingen langs sykkelsti og vei til Rekefjord. Her er det opparbeidet parkering og informasjonstavle. Videre går turen oppover langs vassdraget en snau kilometer før den dreier vestover langs Leisten som er en tydelig forkastning i terrenget. Man går på historisk grunn når man svinger av mot sør og følger Hedlersdalen den siste etappen mot Nesvåg. I området ligger Kong Odd begravet, og ellers har det her foregått en betydelig torvskjæring. Alle småbrukene langs kysten utenfor hadde hver sitt område her inne hvor de skar torv til brensel. Trær fantes ikke og det fortelles at bjørkespirer som ble oppdaget i heia ble reddet fra ugrasets kvelning. Bjørka kunne jo om noen år brukes både til redskap og gjerdepåle.

Havna i Nesvåg, som ligger godt gjemt bak en molo og mellom høye fjell, har mye å by på. Flere sjøhus forteller om stor aktivitet innen fiskeriene helt fram til nå. Fortsatt er det aktive fiskere i Nesvåg, og de største båtene kommer ikke inn bak moloen.

Nesvåg Sjø- og Motormuseum er et privat museum som holder til i bygninger rundt havna. Her er en stor samling av gamle båtmotorer og andre maritime gjenstander. Samlingen er vel verdt et besøk og åpnes etter avtale med Johnny Nesvåg. I Nesvåg kan man innlosjeres i den gamle skolestua vegg i vegg med museet. Ringer man Johnny Nesvåg på forhånd og bestiller kommer man til oppvarmet hus og enkel bevertning. Dette er et tilbud som anbefales fotturister og andre. Det vil også bli muligheter for båtturer med den nyrestaurerte skøyten Sjødis.

Tilkomst og parkering

Linepollen: Følg skiltet veg fra Rv. 44 i Hauge i Dalane. Parkering og kommunale toaletter ved friluftsområdet.

Hauge i Dalane: Rv. 44 går gjennom sentrum. Flere parkeringsmuligheter.

Rekefjord og Nesvåg: Følg skilt mot fantastiske Sogndalstrand og videre mot Rekefjord og Nesvåg. Parkeringsmuligheter.