Vassbø - Gya 

Turen er krevende og tar 8 timer. Eventuelt kan turen deles i to: Vassbø - Skinneldvatnet (7 timer) og Skinneldvatnet - Gya (1 time).

Om løypa

Når man kommer ut av Ørsdalstunellen får man følelsen av å komme til enden av en fjordarm i Ryfylke. 

Eikebrekka i Ørsdalen er knutepunktet mellom Stavanger Turistforenings høyfjellsnett og Opplev Dalane som stort sett går i lågheiene. Fra Eikebrekka følger man veien ned til Vassbø i Ørsdalen. Ved Vassbøbrekka er det opparbeidet parkeringsplass og her starter en mektig tur til Skinnelddalen og Gya. Det kan virke som en fysisk utfordring å legge i vei opp mot Fiskeløysvatnet på toppen av Vassbøbrekka, men det er det ikke. Ikke la deg skremme, etter en god time er du på toppen og ett spennende landskap åpner seg i alle retninger. På veien mot Skinnelddalen går man i noe som ligner et uferdig landskap med slukter, skrenter og et utall vann og multemyrer. Man passerer på nordsiden av stora Skykula (906 m.o.h.) på grensen mellom Bjerkreim og Eigersund. En avstikker til toppen kan i klart vær by på en mektig utsikt over Dalanekysten, Jæren og helt til Bråsteinnuten i nord. Man har valget mellom å følge stien rundt Bjørnevatnet til parkeringsplassen ved Skinneldvatnet, eller følge strake veien mellom Gaupelemmen og Skykula til Skinnelddalen. Sistnevnte hvis man skal videre til Gya.

Det sies at Skykula er den sørligste hekkeplassen for fjellrypa. Sikkert er det iallfall at det er både fjell- og lirype her.

Tilkomst og parkering:

Ørsdalen: Kjør Rv. 503 fra Vikeså til Malmei, skiltet vei videre til Ørsdalen. Parkering på opparbeidet plass i bunnen av Vassbøbrekka, skiltet fra veien.

Skinneldvatnet: Følg skiltet vei fra Bjerkreim sentrum til Lauperak. Avkjørsel fra denne til Skinneldvatnet. Parkering ved vatnet.

Gya: Kjør Rv. 42 fra Helleland til Gya. Parkering i tunet på gården nærmest Gyavatnet.